PRO KEXHOLM RY

Sankarivainajien muistomerkin paljastus Käkisalmessa 4.6.2019

Kuva: Niina Ilmolahti

Pro Kexholm ry:n ensimmäinen merkittävä aikaansaannos on kesäkuussa 2019 Priozerskissa, entisessä Käkisalmessa, paljastettu sankarivainajien muistomerkki. Patsas pystytettiin talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden ja aikanaan Käkisalmeen haudattujen suomalaissotilaiden kunniaksi.  Hanke sai tukea myös Suomen opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Patsashankkeeseen ryhdyttiin, koska sankarihauta-alue oli pitkään ollut hoitamaton ja hylätty.

Muistomerkki on pari metriä korkea graniittipaasi ja se sijaitsee Käkisalmen entisen, arkkitehti Armas Lindgrenin suunnitteleman, luterilaisen kirkon tuntumassa. Muistomerkkiin on kaiverrettu 130 suomalaisen sankarivainajan syntymä- ja kuolinpäivät kultakirjaimin.

Kuvassa vasemmalta: Otso Lindfors, Antti Halli ja Kaarlo Telasuo.
Kuva: Niina Ilmolahti

Punaruskeasta graniitista valmistetun muistopatsaan perustamalli on entisen käkisalmelaisen, yhdistyksemme puheenjohtajan Kaarlo Telasuon käsialaa. Kivessä olevan ristin, vuosiluvut ja nimikaiverrukset on suunnitellut yhdistyksen hallituksen jäsen, teollinen muotoilija Otso Lindfors.

Kyseessä on suomalais-venäläinen yhteishanke. Patsaan käytännön toteutuksesta vastasi paikallinen kiviveistämö, ja Priozerskin johto antoi monin tavoin tukensa projektille edistämällä muun muassa muistomerkkiin tarvittavien lupien käsittelyä.

Kuva: Niina Ilmolahti

Juhlavassa ja koskettavassa paljastustilaisuudessa oli paikalla suomalaisen ja venäläisen yleisön ohella myös Priozerskin piirin ja kaupungin virallisia edustajia.

Kuvassa etualalla oopperalaulaja Heikki Aalto.
Kuva: Niina Ilmolahti

Tilaisuudessa esiintyivät bassobaritoni Heikki Aalto Suomen Kansallisoopperasta ja puhallinryhmä Leningradin alueen Travida-sinfoniaorkesterista.

Travida-sinfoniaorkesterin puhallinryhmä
Kuva: Niina Ilmolahti
Scroll to Top